torstai 14. heinäkuuta 2016

Muistatko twistin hyppelyn?

Lapsena koulussa välitunnilla minulla oli usein kavereiden kanssa tapana hypätä twistiä. En muista aikoihin nähneeni kenenkään twistiä hyppivän ja tulikin mieleen, että onkohan tuo hauska leikki päässyt vallan unohtumaan. Twistillä voidaan toki tarkoittaa myös ainakin tanssia tai karkkia, mutta tässä tapauksessa tarkoitan siis sitä kuminauha-hyppelyä. Jos leikki on jollekin tuntematon, niin siihen tarvitaan vain pitkä (väh. 3m) kuminauha. Kuminauha kiinnitetään hakaneulalla päistään lenkiksi. Kaksi lasta (tai aikuista tai puuta tai tolppaa tai tukevaa tuolia tai...) valitaan "pidikkeiksi". "Pidikkeet" ovat niin kaukana toisistaan, että kuminauha kulkee tiukalla heidän ympäri.

Ja sitten hypitään. Meillä oli tietty sarja jota hypättiin ja hypyt piti hypätä oikeassa järjestyksessä. Ensin kuminauha oli nilkkojen  korkeudella ja jos pääsi sarjan loppuun, kuminauha nostettiin polvien korkeudelle. Taas hypättiin sama sarja ja jos vieläkin onnistui selvittämään sarjan, niin kuminauhaa nostettiin lantion korkeudelle. Jos löytyy hyvin pomppuvoimaa ja tasapainoa, voi hyppyjä yrittää toki vyötärön ja vaikka rintakehän korkeudeltakin. En valitettavasti muista enää koko sarjaa enkä järjestystä, mutta sarjan voi keksiä itsekin.

Meidän sarjaan kuului ainakin seuraavat hypyt:

- Yksi jalka kummallakin nauhalla. (Jokaisen hypyn jälkeen hypätään nauhalta pois, vastakkaiselle puolelle kuin mistä nauhalle hyppäsi.)
Kuvat eivät ole hyviä, mutta jos ne vähän selventäisi tekstiä.

- Etummainen nauha jalkojen väliin.

- Takimmainen nauha jalkojen väliin.

- Etummainen nauha jalkojen väliin ja uusi hyppy takimmainen nauha jalkojen väliin.

- Tasajalkaa etummaiselle nauhalle.

- Tasajalkaa takimmaiselle nauhalle.

- Hyppy nauhojen väliin, nauhoja koskematta.

- Toinen jalka etummaisen nauhan alle, toinen sen päälle.

- Toinen jalka takimmaisen nauhan alle, toinen päälle.

- Sixsax, kaksi edellistä hyppyä yhtä aikaa, niin että nauhat menee X.

Muistaako joku lisää hyppyjä?

Tätä voi leikkiä vaikka pihalla yksinään, jos käyttää puita "pidikkeinä", mutta hauskempaahan leikki tietysti on porukalla kavereiden kanssa vuorotellen hyppien!

6 kommenttia:

 1. Tuo on tuttua hommaa. Lapsena ja vähän vanhempana sitä hypeltiin aina koulun välitunnilla. Se on totta, etten ole kuminauha hyppelyä nähnyt.
  Miksiköhän se on unohdettu ?

  VastaaPoista
 2. Itse olen myös lapsena hypännyt twistiä. Ja kyllä sitä hyppivät nyt omat lapsetkin. Oma hyppysarja on kehitelty muistelujen perusteella. Kuulemma kavereillakin on kuminauhoja. Eli ei se täysin unohtunut ole, mutta välitunneilla ei taideta nykyään hypätä siihen malliin kuin ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, onpa kiva kuulla, että vielä löytyy twistin hyppääjiä! :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista