perjantai 24. marraskuuta 2017

Tarina-joulukalenterien kierrätystä

Meillä on ollut kahtena peräkkäisenä vuonna tarina-joulukalenteri. Olen itse maalannut taustan ja keksinyt siihen kaksi eri tarinaa. Mietin tälle vuodelle, että kirjoittaisinko uuden tarinan, mutta salavihkaa asiaa tiedusteltuani totesin, että lapset eivät todellakaan muista toissavuoden tarinaa. Joten tänä vuonna on luvassa vanha tarina, joka löytyy täältä.

Tässä vielä viime vuoden tarina koottuna yhteen postaukseen. Molemmissa tarinoissa on siis käytetty samaa taustaa, joihin olen vain piirrellyt erikseen tarinoihin sopivat hahmot (osittain käytin samojakin). Numeroiden ja hahmojen kiinnitys tehdään sinitarralla, jolloin kalenteria voi käyttää vuodesta toiseen. Tarinoita saa halutessaan lainata. :) Hahmoissa voi hyödyntää kiiltokuvia, lehdistä leikattuja kuvia, valokuvia, tarroja, jne. tai ne voi piirtää itse.

Tällainen oli siis kalenteri alussa.

Ja tällaiselta se näytti jouluaattona!



Tarina alkaa...

1. joulukuuta Kisu

Pieni Kisu kulkee lumisessa metsässä. Sitä itkettää. Se on kadottanut lapasensa ja niitä etsiessään se on eksynyt. Pieniä tassuja paleltaa eikä Kisu tiedä minne menisi. Aikansa harhailtuaan sitä alkaa väsyttämään ja se käpertyy kerälle suuren puun juurelle. Pian pikku Kisu on syvässä unessa.

2. joulukuuta Lammas

Kisu herää säpshtäen, kun pehmeä lämpöinen villakasa istahtaa sen viereen. "Bää-äää, kukas se täällä on?, kysyy lammas. Kisu maukaisee olevansa eksynyt Kisu, jolla on lapasetkin hukassa. Lammas lupaa auttaa. Se nyhtäisee ison tukun omaa villaansa ja tuumaa: "Tästä me sinulle vielä lapaset saadaan!" Kiitollisena Kisu käpertyy lampaan viereen.

Vaan kuinka villatukusta saadaan lapaset? Vai saadaanko ollenkkaan? Se selviää lähipäivinä. :)

3. joulukuuta Siili

Puun kolosta kurkistaa siili-muori. "Mikäs häly täällä minun rappusilla on?" se kysyy. Lammas kertoo Kisun hukkuneista lapasista. Siili-muori näyttää ystävälliseltä ja ymmärtäväiseltä. Lammas näyttää sotkuista villatukkoa ja tiedustelee voisiko se mahdollisesti karstata eli oikoa villan siilin piikeissä. Siili suostuu ja yhteistuumin kolmikko suoristaa pörröistä villaa.

Menevätkö villat vain takkuun vai saavatko eläimet jotain aikaiseksi? Tarina jatkuu huomenna.

4. joulukuuta Majava

"Nyt meillä on suoraa villaa, mutta ei tästä vielä lapasia saa. Tarvitsemme langanteko-härvelin!" tuumaa lammas. "Miten ihmeessä me sellaisen teemme?" Kisu huudahtaa. "Kysytään naapuriltani majavalta, jos hän osaisi rakentaa sellaisen" siili-muori keksii. Kisu, lammas ja siili rientävät majavan luo. He selittävät mistä on kyse ja kysyvät osaako majava auttaa. "Tottahan toki! Minulta syntyy puusta härveli kuin härveli." sanoo majava ja alkaa heti järsimään sopivia oksia.

Minkälaisen härvelin majava saa aikaiseksi? Se selviää huomenna.

5. joulukuuta Rukki

Kisu ihmettelee silmät selällään majavan rakentamaa härveliä. Siinä on iso pyörä ja jonkinlainen poljin. Majava kutsuu sitä rukiksi. Iloisesti huristen rukin pyörä pyörii ja siili-muori saa villan kiertymään langaksi. Siinä riittää hämmästeltävää pikku kissalle pitkäksi aikaa, mutta pyörivän rukinpyörän seuraaminen saa Kisun pään aivan pyörälle ja se kellahtaa rukin vierelle torkkumaan.

Kisu taitaa nähdä jo untakin langasta! Langasta lisää huomenna.

6. joulukuuta Pupu

Tieto ihmeellisestä lanka-härvelistä on kiirinyt halki metsän ja pupu loikkii paikalle härveliä kummastelemaan. "Onpa hieno laite ja kaunista lankaa!" pupu tuumaa. "Minulla on tässä mustikoita. Tuliskohan langasta minkälaisen väristä, jos hieroisimme siihen mustikkaa?" pupu pohtii. "Hieno idea, koitetaan ihmeessä!" Kisu huudahtaa. Kaikki ryhtyvät hieromaan lankoihin mustikkaa. Kohta jokainen tassu, käpälä ja sorkka sekä nenänpää on aivan violetti, mutta niin ovat langatkin.

Mitähän eläimet seuraavaksi keksivät? Se selviää huomenna.

7. joulukuuta Punatulkku

Ystävysten pitäisi saada värjätyt langat puun oksille kuivahtamaan, mutta oksat ovat liian korkealla eikä kukaan heistä ylety sinne. Onneksi juuri silloin paikalle lennähtää punatulkku, joka auttaa mielellään lankojen ripustelussa. "Tämähän on kuin koristelisi joulukuusta!" se sirkuttaa iloisena. "Hyvänen aika, jouluhan on tosiaan tulossa!" pupu toteaa. "Vietetäänkö joulua yhdessä?" lammas kysyy muilta ja kaikki vastaavat innoissaan: "Joo, kivaa!"

Unohtuvatko Kisun lapaset jouluhössötyksen alkaessa? Se selviää myöhemmin.

8. joulukuuta Kynttilät

Ystävykset alkavat miettimään jouluvalmisteluja. "Minulla on täällä kynttilöitä", majava toteaa ja tuo koti-kolostaan kasan kauniita punaisia kynttilöitä. Eläimet sytyttävät kynttilät ja ihastelevat, kuinka kynttilät heti saivat aikaan jouluisen tunnelman ja kuinka ne tuovat lämmintä valoa viileään, pimenevään päivään. Sitten eläimet keräävät värjätyt kuivaneet langat kerälle. Kisusta lankakerä olisi houkutteleva lelu, mutta lammas ei anna Kisun leikkiä sillä, ettei lanka mene solmuun.

Malttaako Kisu pitää tassunsa erossa lankakerästä? Se selviää huomenna.

9. joulukuuta Orava

"Nyt meillä on ihanaa lankaa, mutta kuka osaa neuloa lapaset?" Kisu kysyy. Hieman hämillään eläimet katsovat toisiaan ja toteavat yksi toisensa perään: "En minä." "Enkä minä." Kisun ilme muuttuu surulliseksi, ei hän taidakaan saada lapasia. "Mutta minäpä osaan", huudahtaa silloin orava ja hyppää männynoksalle villisti kiikkumaan. Kaikki säikähtävät ensin, mutta huomatessaan ettei olekaan vaaraa, kaikkia naurattaa. "Ihanaa, kohta on lapaset valmiit!" Kisu hihkuu. Näppärä orava nappaa nipun puutikkuja ja alkaa neuloa lapasia.

Ihanaa, että löytyy ystäviä joilla on erilaisia taitoja. Mitähän taitoja vielä tarvitaan? Huomenna kuulette lisää.

10. joulukuuta Herkkuja

Kaikenlainen touhu on saanut eläimet hyvin nälkäisiksi. "Jouluna kuuluu sopivasti herkutella, eikös vaan?!" pohtii pupu. "Jos kaikki tuovat varastoistaan hieman herkkuja, saamme kaikille upean ja monipuolisen herkkupöydän" toteaa siili-muori. "Hyvä idea", muut huudahtavat. Pian tarjolle on kasaantunut kuivattuja omenoita, siemeniä, hunajaa, marhahilloa, rapsakoita käpyjä, pähkinöitä, silakoita ja porkkanoita. Jokaiselle löytyy herkkua ja kaikki saavat syödä mahansa pullolleen. "Herkkua on siinä monenlaista..." hyräilee Kisu onnellisena.

Tekisikö mieli herkutella itsekin? Jos ihan pikkuisen. :) Ja huomenna kuunnellaan lisää tarinaa.

11. joulukuuta Harakka

Oravan neuloessa muut eläimet laulelevat joululauluja. Koivun oksalle lennähtää harakka naureskelemaan. "Ha-hah-ha-har-hak-ha", laulelee harakka "Saanko tulla mukaan laulamaan, kun minä niin tykkään laulamisesta ja minulla on maailman kaunein ääni?" Eläimiä hiukan naurattaa, mutta ystävällisesti ne huolivat joukkoonsa kaikki.

Metsässä kaikuu moniääninen kakofonia ja siitä metelistä ehkä juuri ja juuri erottaa joululaulun sävelen. Iloisissa tunnelmissa jäämme odotamaan mitä huomenna tapahtuu.

12. joulukuuta Poro

"Pitäisikö meidän vielä miettiä, kuinka jouluun valmistaudutaan?" kysyy Kisu. "Totta, 12 päivää ja sitten on jouluaatto!" tuumaa lammas. "Tarvitaan ainakin kuusi.", tietää majava ja toteaa, että: "Minä voin sen helposti kaataa, mutta en tiedä kuinka jaksan sen raahata tänne asti." Kuin tilauksesta paikalle ilmestyy poro, joka ilmoittaa olevansa hyvin vahva. "Minä voin kiskoa kuusen tänne ja näillä hienoilla sarvillani autan sen pystyttämisessä." se sanoo. Iloisesti hyräillen kaksikko lähtee siis etsimään sopivaa joulupuuta.

Tuovatkohan poro ja majava männyn tai koivun joulupuuksi? Vai osaavatko he valita kauniin kuusen? Se selviää myöhemmin.

13. joulukuuta Kuusi

Majava ja poro ovat löytäneet hienon pienen kuusen. Se on juuri täydellisen soma. Nyt se on saatu pystyyn metsäaukiolle ja eläimet kokoontuvat sen ympärille ihastelemaan sitä. "Siihen tarvittaisiin vähän koristeita ja kimallusta." tuumii Kisu. "Minun pesästä voisi löytyä jotain sopivaa, kun on tullut haalittua vuosien satossa kaikkea kimaltavaa." harakka nauraa. 

Harakan lentäessä pois, muut jäävät jännityksellä odottamaan mitä harkka tuo tullessaan.

14. joulukuuta Lapaset

"No niin, Kisu. Kokeilepa näitä." toteaa orava ja ojentaa Kisulle sievät lapaset. "Oi, miten somat!" Kisu huokaisee, "Juuri sopivat ja ihanan lämpimät!" "Kylläpä ovat kauniit." kehuu lammaskin ja muut nyökyttelevät mukana. "Olet tosi taitava, orava-hyvä." pupu tuumii, "Neuloisitko muillekin jotain lämmintä?" "Mielelläni!" orava vastaa. "Saisinko kaulahuivin?" kysyy majava. "Minä niin haluaisin pipon!" sirkuttaa punatulkku. "Selvä homma." orava huikkaa ja alkaa puikot viuhuen neuloa.

Mitähän muut eläimet keksivät oravan ahkeroidessa? Siitä lisää myöhemmin.

15. joulukuuta Kissa

Eläimet säikähtävät metsän reunasta kuuluvaa hurjaa mouruamista. Mutta sitten kuuluu: "Kisuuuu, missä ooooleeeeet?" "Oi, sehän on äitini!" huudahtaa Kisu onnellisena. "Äitii, olen täällä ystävien luona, kuusen juurella." Äiti-kissa saapuu paikalle ja huolestunut ilme vaihtuu helpotukseen. Kisu kertoo äidilleen seikkailuistaan, eksymisestään, uusista lapasistaan, ystävistään ja joulun odotuksesta. "Äiti, saanhan jäädä odottamaan joulua uusien ystävieni kanssa, saanhan?!?" "Hyvä on, mutta minä haluan tulla mukaan." Äiti-kissa toteaa. "Tervetuloa"! huutavat eläimet yhdestä suusta.

Pikku Kisu ei ole enää eksyksissä. Joulun odotusta on ihana jatkaa yhdessä.

16. joulukuuta Lumihiutaleet

"Katsokaa, alkaa sata lunta!" huudahtaa pupu ja hyppii innoissaan. Toden totta, suuret valkoiset kimaltavat hiutaleet leijuvat hiljalleen alas taivaalta. Kisu pyydystää niitä kielellään ja kikattaa onnellisena. Hiljalleen puut saavat kauniin uuden koristekerroksen. Metsään laskeutuu hetkeksi hiljaisuus ja rauha kaikkien ihaillessa lumisadetta.

Joko joulu voi tulla? Odotellaan vielä vähän.

17. joulukuuta Lumiukko

"Nyt keksin!" hihkaisee Kisu, "Rakennetaan lumiukko tästä juuri sataneesta lumesta!" Kaikki innostuvat ajatuksesta. Pian pyöritellään palloja ja aukiolle kohoaa yhteisvoimin hieno lumiukko. Oravalla on lumiukolle pipo ja pupulta löytyy porkkana nenäksi. Lumiukon ympärillä leikitään piirileikkiä. Lumiukkoakin näyttää naurattavan iloinen yhdessäolo.

Joulun odotus on hauskaa ja vielä viikko saadaa odottaa!

18. joulukuuta Kuusenkoristeet

"Ha-ha-haa, katsokaas näitä." nauraa harkakka ja saapuu paikalle tuoden mukanaan kasan koristeita kuusta varten. Siinä on kaikenlaista kimaltavaa ja kaunista koristetta. Ihastuksissaan eläimet ripustavat koristeita kuuseen. Linnut koristelevat yläoksat, jonne muut eivät ylety. "Tulipa siitä todella kaunis kuusi." Kisu tuumii tyytyväisenä.

Nyt säihkyy ja kimaltaa. Puuttuuko jouluvalmistetuista vielä jotain? Siitä lisää huomenna.

19. joulukuuta Pöllö

"Hu-huu, onpa teillä kaunis kuusi!" huhuilee suuri pöllö. "Saanko liittyä seuraanne odottamaan joulua, koska kotikolossani on niin yksinäistä?" se kysyy. "Ilman muuta!" hihkaisevat eläimet. "Onkohan metsässä vielä muitakin yksinäisiä eläimiä, jotka haluaisi liittyä joukkoomme?" miettii Kisu. "Miten kaunis ajatus!" muut eläimät huudahtavat. "Huhuillaan kaikki yksinäiset mukaan iloiseen joukkoomme odottamaan joulua!"

Mitä enemmän porukkaa sen lämpimämpi tunnelma. Muistetaan yksinäisiä. Pian on joulu.

20. joulukuuta Hiiri ja kettu

"Piip-piip, tännekö saa tosiaan tulla mukaan?" vikisee pieni hiiri. "Juu, mitä isompi porukka, sitä onnellisempi ja hauskempi on joulun odotus." toteaa lammas. "Entäs minä? Saanko minäkin tulla, jos lupaan olla keksimättä kepposia?" kysyy kettu. "kaikki mahtuvat mukaan, kunhan kunnioittaa joulurauhaa." tuumaa Kisu.

Selviääköhän näin iso lauma eläimiä ilman riitaa jouluun asti? Se selviää pian.

21. joulukuuta Tuohitorvi

Eläimet päättävät julistaa keskuuteensa virallisen joululrauhan ja sen kunniaksi poro puhaltaa tuohesta rakennettuun torveen niin, että koko metsä raikuu. "Töttörörööööö... täten kehoitamme kaikkia käyttäytymään rauhallisesti ja kunnioittamaan toinen toistaan ja asiaankuuluvalla hartaudella ja iloisella mielellä valmistautumaan joulun viettoon. Töttöröröööö.." Kuorossa eläimet lupavaat noudattaa joulurauhaa.

Vielä kolme yötä jouluaattoon. Metsässä ehtii tapahtumaan vielä kummia, mutta siitä myöhemmin.

22. joulukuuta Tonttu

Pikkuinen tonttu kurkkii salaa puun takaa eläinten touhuja. Se hymyilee tyytyväisenä. Kylläpä eläimet osaavat olla kilttejä. He ansaitsevat kivan yllätyksen. "Mitähän kivaa keksisin?" Tonttu miettii ja alkaa sitten kirjoittaa hiljaa itsekseen mutisten ja pikkuruinen kynä sauhuten jotain pieneen muistivihkoonsa.

Mitähän tonttu keksii? Se selviää huomenna.

23. joulukuuta Lahjat

"Mitä ihmettä? Mistä nuo tulivat? Katsokaa kuusen juurelle!" eläimet hämmästelevät kuorossa. Soman kuusen juurelle on kenenkään huomaamatta ilmestynyt kasa paketteja. "Täällähän on jokaiselle paketti!" huudahtaa poro. "Ihmeellistä! Mutta meidän pitää malttaa viellä hetki... huomenna on jouluaatto." muistuttaa siili-muori.

Joulu on ihanien yllätysten aikaa. Vielä yksi päivä odotusta.

24. joulukuuta Tähti

Taivaalle on syttynyt tuikkivia tähtiä kuin timantteja. Yksi suuri joulun tähti valaisee muita kirkkaammin. Tähden valossa metsässä on rauhallinen hämyinen tunnelma. Kaikki halaavat toisiaan ja toivottavat "Hyvää joulua!" Sitten ryhdytään tutkimaan mitä jännittävää kaikista kääröistä löytyy. Metsä täytyy ihastuneista hihkaisuista, kun paketeista paljastuu jokaiselle jotakin kivaa.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille!



8 kommenttia:

  1. Upea joulukalenteri ja ihana tarina luukuista avautui. Leppoisaa viikonloppua sinulle ❤

    VastaaPoista
  2. Näin ihanaa joulukalenteria en ole koskaan nähnyt ❤

    VastaaPoista
  3. Onpa upea joulukalenteri <3 Mukavaa viikonloppua!!!

    VastaaPoista
  4. Ihastuttava tarina ja kiva idea! Itse jaksoin viime vuonna ahertaa ja sitä kalenteria käytän tänäkin vuonna :) Kyhäsin kasaan postauksen erilaisista joulukalentereista ja lisäsin tämän postauksen tee-se-itse - osioon. Jos kiinnostaa käydä kurkkaamassa postaus, löytyy se täältä: https://himasaimi.blogspot.fi/2017/11/yli-50-erilaista-joulukalenteria.html?m=0

    VastaaPoista