keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Suklaakalenterista xyli-pastilli-kalenteri

Meillä ei ole aikaisempina vuosina ollut suklaakalentereita syystä, että esikoiseni (9 v.) inhoaa sydämensä pohjasta suklaata (ja kaakaota) kaikissa sen muodoissa. Toinen syy on se, että olen tykkännyt askarrella ja kasailla lapsille toiminnallisen kalenterin ja tarina-kalenterin. Niissä on enemmän jännitystä, koska joka aamu ei ole odottamassa suklaapala (pahimmassa tapauksessa pahanmakuista suklaata). Kolmas syy miksi olen vältellyt suklaa- ja karkkikalentereita on, että en ole halunnut antaa lapsille karkkia joka aamu. (Vaikka eihän se suuren suuri suklaapala siellä luukussa olekaan.)


Tänä vuonna saimme yllättäen 4 suklaakalenteria. (Meillä on siis 4 lasta, joista nuorimmalle tulee ikää juuri ennen joulua 1,5 vuotta.) Meillä on tänäkin vuonna toiminnallinen kalenteri ja tarina-kalenteri. Olin ajatellut ostaa kuvakalenterin kolmanneksi, jolloin kolme vanhinta lasta saisi aukaista vuoroaamuin kolmea eri kalenteria.  Arvelin nuorimmaisenkin haluavan osallistua aukaisuun, mutta en ollut vielä ratkaisuut mitä hänelle tekisin. Suklaakalenterit sekoittivat suunnitelmiani. Kuvakalenteri jäi ostamatta ja asiaa harkittuani totesin, että tuunaan suklaakalentereista jotain muuta. 

Kysyin Facebookissa vinkkejä ja sain hyviä ideoita. Tosi kiva idea olisi ollut täyttää kalenterin koloset kipsillä ja laittaa ripustusnaru kipsiin. Sitten olisi pieni pöytäkuusi, johon joka päivä saisi ripustaa uuden kipsi-koristeen. Valittettavasti askartelukaupasta oli kipsi juuri sinä päivänä loppunut, kun sinne pääsin enkä ehtinyt enää ajoissa muualta etsimään. Tämän idean toteutan ehkä jonain toisena jouluna.

Tänä vuonna toteutin xylitol-pastilli-idean. Eli suklaat pois ja pastillit tilalle. Käytin kahta eri makua. Hammaskeijun luomu-mustikkaa ja päärynää. 


Jokainen voi kuvitella mitä käy, kun kalenterin nostaa pystyyn. Hyvin todennäköisesti kävisi niin, että irralliset pastillit ropisisivat kalenterin alalaitaan ja lokerot olisivat tyhjiä. Tähän sain vinkin, että käytä kelmua. En tiedä kuinka muut ovat kelmun käytön toteuttaneet. Yhtenäisenä levynä kelmu ei estänyt pastillien liikkumista, koska se ei tarttunut muoviin. Kokeilin kuumaliimaakin, mutta se tuppasi sulattamaan kelmun. Minä sitten teippailin kelmua suikaleina niin, että kalenterin kolojen alaraunan kohdalle tuli aina teippiä. Yläreunasta kelmu on irrallaan, joten pastilli on toivottavasti helppo kaivaa pois. 

Varmasti tulee nuorimmainen olemaan innoissaan, kun hänellä on oma kalenteri. Kovasti kiinnosti kalenteri heti pikkuista, vaikka ei vielä tiedäkään, että luukkuja pääsee aukomaan. :) 


Ps. Jätin kaksi suklaakalenteri käyttämättä. Kolmanteen kalenteriin laitoin vaihtelevasti eri värisiä & makuisia purukumeja ja xylitol-pastilleja, mutta laitoin aina kolme samaan koloon. Eli sieltä saa kaikki kolme isointa lasta xylitolia joka aamu. (Toiminnallisesta-kalenterista tulee yllätys kaikille ja tarinan kuulevat tietysti kaikki, joten kaikista kolmesta kalentereista tulee kaikille jotain.)

2 kommenttia:

  1. Olet nähnyt paljon vaivaa kalentereita tuunatessasi. Lapset ilahtuvat varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle iso osa joulun tunnelmaa tulee juuri tuosta, kun näkee kuinka lapset odottavat ja jännittävät ja ilahtuvat. :)

      Poista