torstai 8. syyskuuta 2016

Sisustukseen ihanat kurpitsat kankaasta

Suomessa kurpitsa ei ehkä ole "pakollinen" syksyn koriste, vaikka sen suosio taitaa olla nousussa. Amerikassa asuessamme kurpitsa kuitenkin oli tyypillisin ja perinteisin koriste syksyisin. Oli oikeita kurpitsoita joka koossa, oli muovisia, puisia, kankaisia ja keraamisia kurpitsoita, oli kurpitsoita joka värissä, oli kurpitsoita kimalteella, oli kurpitsoita naamalla ja ilman, kurpisoita oli taatusti joka makuun.

Ajattelin askarrella meille kankaasta kurpitsoita. Netistä löytyi monenlaista ohjetta ja yhdistelin useammasta ohjeesta itselleni toimivimman tavan tehdä.

Kurpitsaan tarvitsee:
Kangasta
Ompelulankaa ja neulan
Vanua tai muuta täytettä
Pienen pätkän oksaa
Kangasta/nauhaa/huopaa/niintä tai mitä itse haluaa koristeluun

Etsin tilkkusäkeistäni syksyisen värisiä kankaita. (Jos sisustukseen sopii paremmin trendikkäät valkoiset tai harmaat kurpitsat, niin sellaisiakin olen nähnyt, mutta itse halusin lämpimiä värejä.)


Muutaman kankaan kohdalla huomasin, että niin sanottu nurja puoli näytti mielestäni tähän tarkoitukseen kauniimmalta, joten nurjasta tulikin oikea. :)

Tein erikokoisia kurpitsoita. Pienimmässä kankaan koko oli 30cmx15cm ja muissa sivujen suhde suunnilleen sama eli pidempi sivu on kaksi kertaa lyhyt sivu. Mitat ei ole tarkkoja, koska kurpitsat voivat olla eri muotoisia. Littanaisempiin kurpitsoihin leikkasin pidemmästä sivusta pidemmän suhteessa lyhyeen sivuun.


 Kuvaus-assistenttini oli oikomassa ja siirtelemässä kuvattavia vähän liiankin innokkaasti. :)
 Kangas taitetaan kahtia oikeaksi puoleksi valitut puolet vastakkain. Avoin reuna ommellaan kiinni.


Pohja rutistetaan suppuun ja sidotaan kiinni. Totesin, että sain "supusta" kauniimman, kun ompelin harsinpistoja, joiden avulla reunan sai kiskottua tasaisesti kasaan. Samalla langalla kieputin "supun" kiinni.Työ käännetään ympäsi ja laitetaan täyte syntyneeseen pussukkaan. Minulla oli käytössä vanhan koristetyynyn kummallisen väriset sisälmykset. Täytettä sai tunkea aika reilusti, jotta kurpitsasta tulee täyteläinen.Yläreuna ommellaan harsinpistoilla, kiskotaan suppuun ja ommellaan kiinni. Kurpitsan voisi jättää tämän muotoiseksi ja lisätä vaan karan ja haluamansa koristeet, mutta halusin kurpitsaan sille tyypillisen "pompulaisen" muodon.
Tämä vaihe on hieman hankala selittää, mutta ompelin kaksinkertaisella ompelulangalla ylhäältä keskeltä ulkokautta alas keskelle ja sitten kurpitsan läpi taas ylös ja kiristin lankaa niin, että syntyi ura. Toistin 6-7 kertaa.

Loppuosan koristeluun kokeilin muutamia eri vaihtoehtoja.
Mutta päädyin lopulta tekemään lehden askarteluhuovasta. Katsoin netistä minkä muotoinen on kurpitsan lehti ja totesin, että niitä oli montaa eri muotoa, toiset terävä reunaisia, toiset pyöreämpiä, toisissa syvät "halkiot" jne. Piirtelin ja leikkelin lehden sitten suunnilleen miten sattuu sinnepäin. :) Lopputulos muistuttaa mielestäni erehdyttävästi sammakkoa, mutta ehkä sen asiayhteydestä tunnistaa lehdeksi.

Oksasta leikatun karan ja lehden kiinnitin kuumaliimalla. Liimakohdan peitoksi ja kivaksi koristukseksi kieputtein niintä. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen. Kurpitsoista tuli todella söpöjä ja hauskoja. 
4 kommenttia:

 1. Tulipa tosiaan ihan kurpitsan näköisiä. Mä luulin alkukuvissa että teet tuolin tolle pikku vipeltäjälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuo pikkuinen on kyllä varsinainen vipeltäjä. :)

   Poista
 2. Tulipa aidon näköisiä kurpitsoita. Hyvää viikonloppua tv Liisa

  VastaaPoista