keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Joulun karkit itse tehtynä

Täällä on ollut käynnissä pieni karamellitehdas. Olen jo monena jouluna tehnyt itse karkkeja ja vienyt niitä myös joululahjaksi. Joka vuosi haluan kokeilla uusia ohjeita, koska netissä on valtavasti herkullisia reseptejä karkkeihin.

Tänä vuonna kokeiluun pääsivät Omenainen joulukola, Hunajainen fudge, Minttunapit ja Pähkinäinen joulusuklaa. (Muutin nimiä alkuperäisistä, koska halusin nimistä kuvailevammat.) Ohjeet löytyivät netistä, mutta koska kirjoitin ne ylös paperille ajat sitten, en enää löytänytkään kaikista alkuperäisiä.

Lapset koemaistivat karkkeja. Omenainen joulukola oli todella huippu hyvää kaikkien mielestä. Minttunapit olivat myös herkkua. Pähkinöistä lapset eivät niin paljon välitä, mutta suklaan kanssa 4 -vuotiaalle upposi nekin. Hunajainen fudge jäi pojilta syömättä (vaikka hunaja onkin heidän herkkua!), mutta tytöt suorastaan ahmivat nämäkin. :D

Omenainen joulukola 

(alkuperäinen ohje, jota hieman muokkaisn, löytyy täältä mansikkakolan kohdalta, tuolla on myös PALJON muita karkkiohjeita!)

1 dl omenasosetta
1 rkl sitruunamehua
1 1/2 dl kuohukermaa
2 1/2 dl sokeria
1 rkl tummaa siirappia
3 tl piparkakkumaustetta

Sekoita kaikki aineet paksupohjaisessa kattilassa. Keitä n. 35 minuuttia. Tee "kuula-testi". (Ota hieman seosta ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" seos on valmista. Muutoin jatka keittämistä.) Vuoraa vuoka leivinpaperilla, kaada seos siihen. Anna jähmettyä hetki. Leikkaa paloiksi. Säilytä jääkaapissa.

Hunajainen fudge

Ohjeen nappasin jostain. Alkuperäisessä ohjeessa keitettiin kuohukermaa ja sokeria, mutta minä menin korvaamaan ne kondensoidulla maidolla, koska sitä oli puoli tölkkiä toisista karkeista ylimääräistä. Vaihto vaikutti varmasti rakenteeseen, eikä massa ollut kunnolla pursotettavissa, mutta pursotin kuitenkin. :) (Alkuperäinen ohje tosin levitettiin levyksi vuokaan ja leikeltiin paloiksi.) Jos ei pidä hunajan mausta, tästä voi tehdä fudgea siirapilla, vaihtamalla hunajan siirappiin.

1/2 tölkkiä kondensoitua maitoa
3 rkl voita
2 rkl hunajaa
2 dl vaahtokarkkeja
100 g maitosuklaata

Kondensoitu maito ja voi kiehautetaan, hunaja lisätään ja keitetään kunnes seos on sakeaa. (Kondensoitu maito on tosin heti alkuun jo niin paksua, että seos tuntui sakealta. Kannattaa kokeilla pudottaa tippa seosta vesilasiin ja varmistaa, että seos pysyy kasassa. Tosin vähemmällä keittämisellä lopputuloksesta olisi voinut tulla pursotettavampaa...) Ota kattila liedeltä ja anna hieman jäähtyä. Hienonna vaahtokarkit sekä suklaa ja lisää ne seokseen. Sekoita kunnes ainekset sulavat ja muuttuvat tasaiseksi massaksi. Kaada vuokaan tai pursota karkkimuotteihin. Anna jähmettyä. Säilytä jääkaapissa.

Minttunapit

Ohje taisi tulla vastaan jossain Facebookin keskusteluketjussa.

1/2 tölkkiä kondensoitunutta maitoa
n. 6 dl tomusokeria
1 rkl piparminttuaromia
200g tummaa suklaata
3 rkl sulaa voita

Sekoita kondensoitu maito, 2 dl tomusokeria ja aromi vatkaimella. Lisää vähitellen tomusokeria, kunnes massa muistuttaa muovailuvahaa. (Sekoitin massaa lusikalla, kun alkoi tuntumaan liian paksulta vatkaimelle.) Pyörittele palloja, aseta leivinpaperille ja litistä. Laita kylmään n. tunniksi. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa, välillä sekoitellen. Anna hieman jäähtyä. Dippaile napit haarukoiden avulla suklaassa, valuta ylimääräinen suklaa pois ja laita leivinpaperin päälle. Anna kohmettua jääkaapissa vähintään tunti. Säilytä jääkaapissa.

Pähkinäinen joulusuklaa

Tähän ei varsinaisesti ole ohjetta. Tätä kai voisi kutsua myös nimellä Rocky Road, koska siihen voi käyttää melkein mitä vaan. :D

cashew-pähkinöitä
manteleita
vaahtokarkkeja
maitosuklaata
tummaa suklaata

Tähän käytin epämääräisen määrän cashew-pähkinöitä ja manteleita, joita vähän hienonsin ja sitten paahdoin paistinpannulla. Laitoin pähkinät ja mantelin isoon lasivuokaan. Silppusin sekaan vaahtokarkkeja. Sulatin maitosuklaata ja vähän tummaa suklaata ja kaadoin vuokaan. Sekottelin aineksia, kunnes kaikki olivat suklaan peitossa. Laitoin massan jääkaappiin kohmettumaan. Kohmettuneesta levystä leikkelin/palastelin epämääräisen kokoisia ja muotoisia herkkupaloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti