keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Ideoita lasten merirosvo-kutsuille


Teemakutsuja on mukava järjestää. Merirosvo on suosittu teema poikien keskuudessa. Tässä jutussa kerronkin joitain vinkkejä merirosvo-juhlien asuihin, koristeluun, leikkeihin ja tarjottaviin. Nämä kutsut juhlittiin jo pari vuotta sitten, mutta en ole esitellyt näitä vinkkejä täällä vielä. Toivottavasti joku saa hyviä ideoita tuleviin juhliinsa.Houkutteleva kutsu antaa viitteitä minkälaiset teema-kutsut on tiedossa. 

Meillä seiniä koristeltiin paperista itse tehdyillä teemaan sopivilla kuvilla. Lapset askartelivat apuna paperista kaloja. Poikani (siihen aikaan 5v.) piirsi hain ja miekkavalaan.Isoimmat seinäkoristeet toimivat aarteenmetsästyksessä vinkkien piilopaikkoina. Pienestä koristelaivasta löytyi aarteenmetsästyksen ensimmäinen vihje: "Ei aarre ollut laivassa. Se putosi mereen ja sen söi valas!"


Valaan suusta löytyi viesti: "En tykännyt aarteesta. Sylkäisin sen simpukkaan."


Simpukan viesti kertoi: "Helmiä etsiessään aarteen löysi merenneito."


Vaan tyhjin käsin oli merenneitokin: "Aarre lipesi minulta ja tarttui kalastajien verkkoihin."


"Verkot repesivät. Mustekala sai aarteen ja piilotti sen laivan hylkyyn.""Aarteen löysi papukaija, joka lensi aarre mukanaan ulos puun oksalle!" Nopeasti lapset oivalsivat, että nyt pitää juosta ULOS!

Lopulta pihalta löytyi papukaija-pinata, jonka sisältä löytyi kaikille herkkuja, jahka pinata saatiin ensin rikki.


Muita leikkejä kutsuilla olivat "Sukeltajan pelastus" ja "Kapteeni koukku-käsi". 

"Sukeltajan pelastuksessa" laitettiin ämpäriin vettä ja kaikki lelulaatikoista löytyneet mereen viittaavat lelut (jotka kestävät vettä) laitettiin ämpäriin. (Leikki on syytä järjestää ulkona tai sitten tiloissa, jotka kestävät vesiroiskeet.) Lapsille esiteltiin sukeltaja-lelu, joka sekoitetiin ämpärissä olevien lelujen joukkoon. Vuorotellen jokainen pääsi pelastamaan sukeltajaa ämpäriin katsomatta eli esineitä tunnustelemalla. Otettiin aikaa, kuka suoriutui nopeimmin sukeltajan pelastamisesta. Sukeltajan tilalla voi tietysti käyttää mitä tahansa sovittua lelua.

"Kapteeni koukku-käsi" -leikki syntyy henkarin koukusta ja pussillisesta mini pretzeleitä (=suolatikkuja rinkelin muodossa). Pretzelit kaadetaan isoon laakeaan kulhoon. Vuorotellen jokainen lapsi saa olla kapteeni koukku-käsi ja yrittää poimia kulhosta koukulla niin monta pretzeliä kuin minuutissa ehtii. On muuten yllättävän hankalaa! :) Onkimansa pretzelit saa tietysti syödä, jahka ne on laskettu. Leikin lopuksi pretzeleitä saa syödä myös he, jotka eivät onkimisessa kovin hyvin menestyneet.

Herkkupöydässä meillä oli vesimelooni, jonka olin kaivertanut muistuttamaan haita tai jotain muuta terävähampaista kalantapaista otusta. 


Kakku oli merirosvolaiva (mikään superleipuri kun en ole niin kakku oli vähän lässähtänyt ja kinuskit ei pysyneet siellä missä piti). Koristeet tein hyvissä ajoin etukäteen. Laivasta löytyi merirosvo, myrskylyhty, aarrearkku, ruori, köyttä, ankkuri... purjeet tein paperista puiseen grillivartaaseen. Laivan vierellä ui merenneito ja mustekala sekä simpukoita.Menusta löytyi myös nakki-mustekaloja, pikku miekkoihin pujotettuja rypäleitä, simpukka-keksejä, suklaa-kolikkoja, muffineja merirosvolipuilla, juustosarvia ja sipsiä. Pöydässä oli koristeena pieni aarre-arkku, jonka olin täyttänyt koruilla. Lisäksi pöydässä oli koristeena paperisia simpukka-, meritähti- ja kala-kuvioita.


Hauskoja teemaan sopivia asuja voi askarrella melko edullisesti, kun käyttää mielikuvitusta!

Esikoinen halusi olla mustekala. Ostin kirpputorilta isokokoisen hupparin. Valitettavasti värejä ei ollut tarjolla kovin hyvin, joten oli tyytyminen ruskeaan. Leikkelin helman suikaleiksi, niin että sain ommeltua niistä 6 lonkero-pötköä. Hihat toimivat kahtena lonkerona, jolloin lonkeroita tuli yhteensä 8. Silitin lonkeroihin imukupeiksi pyöreitä kuvioita. Jälleen värivalinta oli hieman outo, mutta en löytänyt muuta kuin pinkkiä seepra-kuviota. Se sai kelvata. Laitoin lonkeroihin täytteeksi vanua. Huppuun oli aluksi suunniteilla mollo-silmät, mutta poika halusikin puvun ilman silmiä.Merirosvolle housuiksi löytyi mustat lyhyeksi jääneet collagehousut, joissa oli reikä. Leikkasin lahkeet shortseiksi ja tein reunasta repaleisen näköisen. Kirpparilta löytyi parilla eurolla poikien juhlaliivi, joka sopi merirosvolle. Punainen huivi löytyi kaapin kätköistä vyöksi ja leikeissä rispaantunut merirosvo-hattu kelpasi vielä päähineeksi. Silmälapun olisi voinut askarrella itse, mutta päädyin ostamaan sen kaupasta.


Pikkuinen merenneito sai pyrstön kirpparilta ostetuista aikuisten leggingseistä. Leikkasin lahkeet poikki viistosti pystön muotoon ja ompelin reunat kiinni. Vyötärönauhan alapuolella leikkasin aukon, josta merenneidon jalat pujotettiin ulos, jotta konttaus onnistuisi hyvin. Kavensin vyötärön pikkuiselle sopivaksi. Koristelin pyrstöön kimalleliimalla suomuja ja evän. Pystön sisälle löytyi ohutta superlonia tueksi. Kaapista uimapuku pyrstön kaveriksi ja rusettipanta päähän.
2 kommenttia:

 1. Kivoja ideoita! :)
  Meidän kummipojalla oli joku aika sitten 2v. synttäreillä juuri merirosvoteema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Merirosvot taitaa olla suosiossa melkein joka pojalla jossain iässä. :)

   Poista